Akú ryžu preferujete?
Hnedá ryža má orechovú chuť, zatiaľ čo biela ryža je takmer bez chuti. Pri rozhodovaní sa, ktorá je pre vás vhodnejšia si pamätajte, že to, čo vyzerá najchutnejšie, nemusí byť vždy najlepšie. Kým mäkké zrnká bielej ryže môžu predpovedať lepšiu chuť ako tvrdá a tuhá hnedá ryža, neplatí to o výživovej hodnote. Pred rozhodnutím, ktorú si najbližšie kúpiť, pozorne si prečítajte ich výhody a nevýhody.
Biela ryža
Biela ryža je najpopulárnejšia, avšak jej zrná sú zbavené povrchových vrstiev, a tedadôležitých minerálnych látok a vitamínov.
Pri jej konzumácii by sme mali zvážiť niekoľko faktov:

- obsahuje len prázdne kalórie
- takmer všetky živiny sú zničené počas spracovania,
- neobsahuje vlákninu ako hnedá ryža,
- má vysoký glykemický index, zvyšuje hladinu cukru v krvi a vyvoláva nežiaduce reakcie v tele.
Hnedá ryža
Obsahuje všetky vonkajšie vrstvy, kde sa nachádza väčšina výživy. Má vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín. Niekoľko štúdií sa snaží nájsť súvislosť medzi konzumáciou hnedej ryže a znížením rizika cukrovky.

Niekoľko faktov:
- hnedá ryža obsahuje otruby, populárne živiny, ktoré zlepšujú trávenie a bránia zápche,
- má vysoký obsah železa,
- znižuje hladinu cholesterolu,
- pomáha znižovať riziká spojené s rakovinou,
- znižuje chuť k jedlu, pretože má vysoký obsah vlákniny.
Ryžu nájdeme asi v každej kuchyni, avšak to, ako pôsobí na naše zdravie ostáva často bez povšimnutia. Budete prekvapení, ako môže malá zmena ako je výmena hnedej ryže za bielu pomôcť vášmu zdraviu.